Yeni Paylaşılan Dosyalarım

Tüm Toplantı Çağrıları

E-Faturaya Geçiş Süreci ve Sıkça Sorulan Sorular

e-Faturaya Kimler Geçmeli?

Öncelikle iki tür e-fatura kullanıcısı var diyebiliriz. Birinci tür kullanıcılar zorunluluk kapsamında e-faturaya geçiş yapan kullanıcılar. Öncelikle cirosu 5 milyon TL üzeri olan şirketlerin ise 1 Temmuz 2020'den itibaren e-fatura kullanması zorunludur. Eğer siz de e-fatura mükellefiyseniz takip eden sene içerisinde e-faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ya da Özel Entegratör seçeneklerini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

İkinci tür e-fatura kullanıcısına gelince bunlar ‘gönüllü’ olarak e-fatura kullanan kesimdir. Bu durumu açıklamak gerekirse, e-faturaya belli bir cironun üzerinde olan firmaların ‘zorunlu’ olarak geçiş yaptığı doğru. Fakat bununla birlikte sadece ‘zorunlu’ geçiş yapanlar e-fatura kullanabilir gibi bir durum söz konusu değil.

İster şahıs ister sermaye şirketi olun bir ciro ya da fatura kesim sınırlaması olmaksızın efaturaya geçiş yapabilirsiniz. Üstelik bilinenin aksine e-faturaya gönüllü geçiş için herhangi bir ciro ve fatura kotası bulunmuyor. Bu nedenle de dileyen her şirket e-fatura kullanıcısı olabilir.

İstisna: Serbest meslek erbabları e-fatura mükellefi olamaz, sadece karşı taraftan efatura alabilirler, e-fatura ve e-arşiv fatura gönderimi yapamazlar.

Hangi Sisteme Geçiş Yapmalıyım?

e-Fatura, e-arşiv, e-defter isimlerini sıklıkla duyduğumuz sistemler. "Peki, bu sistemlerden hangisine geçiş yapmalıyım?" diyor olabilirsiniz.

e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve diğer büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla beyan edildiği bir sistemdir.

e-Arşiv ve e-Fatura ise "elektronik fatura sistemi" kapsamında iki fatura türüdür.

e-Fatura sistemine geçiş yaptıktan sonra sizin gibi elektronik fatura kullanıcısı olan firmalara gönderdiğiniz fatura türü "e-fatura", elektronik fatura sistemine kayıtlı olmayan firma ve son tüketicilere gönderilen fatura türü ise ‘"e-arşiv" adını alır. Firma önce e-faturaya kaydını yapıp daha sonra e-arşive geçiş yapabilir. Eğer zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapıyorsanız e-defter sistemine de geçiş yapmanız şart. Fakat gönüllü geçiş yapıyorsanız böyle bir zorunluluk bulunmuyor, bu durumda beyanlarınıza eski usül devam edebiliyorsunuz.

E-faturaya Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular e-Faturayı Neden Kullanmalıyım?

“Peki zorunlu değilsem, neden gönüllü olarak e-fatura kullanmalıyım?” diyor olabilirsiniz. Özellikle e-ticaret yapan, kargo ile fatura gönderen, yeni iş kurup fatura ve kağıt masrafından tasarruf etmek isteyen ve profesyonellik kazanmak isteyen işletmeler sağladığı avantajlardan dolayı e-faturayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni, e-fatura’nın elektrik ortamda hazırlanıp iletilen bir fatura türü olması ve sizi öncelikle kağıt basımından, kullanımından kurtarmasıdır. Elektronik ortamda iletildiği için efaturayı kargolamaya gerek kalmaz. Böylelikle hem zaman kaybetmemiş hem de ödemenizi daha hızlı almış olursunuz. Bu ikisini birleştirdiğimizde, yani kağıt ve kargolama masrafı olmadığı için maliyetinizi düşürmüş olur. Elektronik ortamda saklandığı için dosyalar dolusu fatura arşivlemenize de gerek kalmaz. Eğer siz de masanızda, dosyalarda ve dolaplarda bulunan yüzlerce kağıt faturadan sıkıldıysanız, işinizde daha düzenli ve hızlı bir faturalama akışı sağlamak, kargo sürecinden kurtulmak ve fatura masraflarınızı azaltmak istiyorsanız işletmeniz için e-fatura sistemini düşünebilirsiniz.

e-Faturaya Nasıl Geçiş Yapabilirim?

e-Faturaya geçiş yapmanın belli kanalları vardır. Bunlar; GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiştir. e-Faturaya başvuracak firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekir. Şayet şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapabilmeniz mümkün. Fakat tüzel firmaların başvurularını mali mühürle yapmaları gerekiyor. Mali mühür ya da e-imza elinize ulaştıktan sonra GİB başvurunuzu tamamlayarak (bu adımlar GİB Portal özelinde ve entegratörlere göre değişiklik gösterebiliyor) e-faturaya geçişinizi tamamlamış oluyorsunuz.

e-Faturaya Ne Zaman Geçmeliyim?

Yukarıda belirttiğimiz ciroyu geçen firmalar takip eden sene içerisinde yıl başı itibariyle efaturaya geçiş yapmalıdır. Gönüllü geçiş yapanlar ise sene içinde herhangi bir zamanda geçiş yapabilirler.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

ÜTSO ETKİNLİKLER

Yönetim Kurulu Toplantısı

Ünye TSO Toplantı Salonu

• 14.11.2019 09:00:00
Ünye İİBF Eğitim

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

• 10.12.2019 10:00:00
e-Dönüşüm Eğitimi

ÜNYE TSO KONFERANS SALONU

• 5.12.2019 00:00:00

TÜM ETKİNLİKLER

ÜTSO ANKET

Aldığınız Hizmetten Memnunmusunuz?

E-BÜLTEN

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve faaliyetleri ile ilgili mail almak istiyorsanız, lütfen E-Bültene kayıt olunuz.

Kaydol